Prin typography înţelegem toate operațiunile care au legătură cu textul: selectarea tipului de literă folosit, dispunerea acestuia în pagină şi integrarea sa în compoziţia grafică finală. Deşi par a fi chestiuni banale, aceste operaţiuni pot provoca dificultăţi serioase şi pot afecta aspectul materialelor create, dacă nu sunt implementate corect. Există, în acest sens, şi o serie de reguli care trebuie respectate, pe care o să le menţionăm şi noi, în cele ce urmează.
1. Nu întindeți măsura! ![:)]()
În typography, măsura se referă la lungimea unui rând de text, dispus pe orizontală. Dacă textul este dispus pe o singură coloană, este recomandat ca un rând să aibă nu mai mult de 45-70 de caractere, cu tot cu spaţii. Rândurile cu un număr mai mare de caractere sunt obositoare, iar cele prea scurte sunt enervante, cititorul fiind nevoit să îşi mişte prea brusc şi des privirea.
2. Utilizați maxim trei familii de fonturi distincte
Una dintre cele mai întâlnite greşeli, mai ales în rândul începătorilor, este îmbinarea unui număr mare de fonturi cu stiluri diferite. Încercaţi să vă limitaţi la maxim trei familii de fonturi în materialele voastre grafice şi nu schimbaţi fontul în cadrul aceluiaşi calup de text.
Oricât de tentante ar fi fonturile mai decorative, este recomandat să le folosiţi mai degrabă pentru titluri, sloganuri şi call to actions; încercaţi să le evitaţi în texte mai lungi, deoarece nu vor mai fi lizibile.
Bineînțeles, există și excepții. Atunci când folosiți textul cu rol decorativ, când întreaga compoziție este alcătuită doar din text, regula aceasta poate fi încălcată.
Fonturile mai deosebite se aplică pentru a scoate în evidenţă anumite părţi ale mesajului, deci nu le folosiţi aleatoriu în pagină. Nu uitaţi, de asemenea, că şi stilul fontului trebuie să se integreze în stilul general al materialului vostru.
Tot legat de fonturi, mai ales în web design, este recomandat ca pentru paginile cu mult text să alegeți un font fără serife, pentru că acestea sunt mai curate și mai ușor de parcurs. Puteți utiliza fonturi cu serife pentru titluri, sloganuri și texte scrise la o dimensiune mai mare.
3. Respectați spaţierea
Atunci când aveţi de realizat materiale grafice de dimensiuni mici, cum ar fi o invitaţie sau un fluturaş promoţional, tendinţa este de a înghesui cât mai mult text, sacrificând spaţierea dintre litere şi rânduri. Încercaţi să evitaţi acest lucru, deoarece misiunea voastră nu este să introduceţi cât mai mult text în pagină, ci să faceţi mesajul atrăgător şi uşor de înţeles.
Apelaţi la capacitatea voastră de sinteză şi, în cazul în care chiar nu puteţi renunţa la nicio informaţie, alegeţi un font condensat, mai subţire sau micşoraţi dimensiunea întregului text-box, pentru a nu afecta spaţierea.
4. Aliniați textul raportat la celelalte elemente din compoziție
În orice material grafic, textul este un element constitutiv al compoziţiei, la fel ca formele şi imaginile folosite. Poziţionarea sa în pagină nu trebuie deci făcută întâmplător, ci trebuie raportată la celelalte obiecte din pagină. Majoritatea designerilor începători tind să centreze orice text, pentru a fi siguri că iese în evidenţă, însă un text centrat nu este întotdeauna estetic şi poate încărca inutil compoziţia. Dacă încă nu „simţiţi” aşezarea obiectelor în pagină, apelaţi la guides și grids pentru a vă ordona elementele din pagină. Totodată, încercați să lăsați colțurile paginilor libere.
5. Dimensiunea contează
Nu există o regulă clară privind dimensiunea textului, principiul de bază în acest caz fiind respectarea lizibilității. De asemenea, dacă aveți puțin text și nu aveți de gând să realizați o compoziție exclusiv tipografică, nu îl supradimensionați doar pentru a umple spațiul; apelați mai degrabă la elemente geometrice, forme și imagini pentru a vă întregi compoziția.
Totodată, dimensiunea ierarhizează unitățile informaționale din compoziția voastră, dirijând privirea cititorului și arătându-i care informație este cea mai importantă.
6. Nu uitați de lizibilitate
Atunci când vorbim de text, dincolo de aspectul estetic și intergararea sa armonioasă în compoziția finală, cea mai importantă calitate a sa este lizibilitatea. Lizibilitatea este afectată, în principal, de patru elemente: fundalul textului, contrastul cu acesta, tipul fontului și dimensiunea acestuia.
Nu este recomandat să poziționați textul peste o imagine foarte încărcată, deoarece nu se va mai înțelege nimic nici din text, nici din imagine. De asemenea, culoarea fontului nu trebuie să fie apropiată de cea a fundalului, pentru că textul va fi ilizibil.
În ceea ce privește dimensiunea, după cum spuneam mai devreme, aceasta poate varia în funcție de mărimea materialului vostru final și a ecranului de pe care va fi citit (în cazul designului web și al materialelor digitale). Țineți cont de caracteristicile publicului țintă, de contextul în care va fi citit mesajul vostru și gândiți-vă cât de mare trebuie să fie textul pentru a fi citeț. De exemplu, dacă el este parte a unui banner outdoor, care va fi citit din mers, atunci va trebui să aibă o dimensiune destul de mare pentru a fi lizibil.
7. Fiți moderat în utilizarea culorilor
Textul colorat foarte intens este obositor și devine greu de urmărit. Dacă țineți neapărat să folosiți text colorat, fie micșorați puțin saturația culorilor, fie limitați-vă la titluri și sloganuri, lăsând corpul principal de text colorat în negru sau griuri.
8. Încercați să evitați utilizarea de placeholder text
Folosit mai ales în designul web dar și în materialele grafice cu conținut mai stufos, placeholder text este acel text alcătuit din „lorem ipsum…” care ocupă locul dedicat conținutului, pentru a ajuta designerul să umple spațiile goale și să aibă o imagine de ansamblu asupra produsului final. Trebuie să țineți cont de faptul că, datorită formei literelor folosite, a accentuării unor cuvinte prin bold sau italic, mesajul final va arăta diferit de textul inserat provizoriu și va schimba imaginea generală a compoziției.
9. Nu folosiți ALL CAPS pentru corpul de text
Textul ALL CAPS este obositor și lasă impresia cititorului că este agresat. Nu faceți așadar abuz de el, limitați-i utilizarea la nivel de titluri sau propoziții scurte, imperative și importante pentru mesajul vostru.
***
Și totuși, uneori s-ar putea să găsiți mai potrivită încălcarea uneia sau mai multora dintre aceste reguli. Ca designer, veți simți nevoia să improvizați, să ajustați, să vă puneți amprenta personală pe produsul final și este bine că este așa; tot ce contează este ca încălcarea regulii să fie justificată și să nu afecteze în mod negativ interacțiunea cititorului cu materialul creat de voi.
A respecta niște reguli fără a le trece prin filtrul rațiunii, fără a verifica dacă se aplică sau nu în situația voastră specifică, este la fel de grav ca a le încălca doar din spirit de rebeliune.
Post-ul Câteva reguli de bază în typography apare prima dată în Ctrl-D.